Touch for Balance

In 2013 heb ik onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om doormiddel van Voetreflex therapie verlichting te brengen bij mensen met een depressie.
De aanleiding was een opmerking in een wetenschappelijk tijdschrift:”80% van de serotonine wordt in de darmen aangemaakt. Nu moet je weten dat serotonine genoemd word als de stof die ons een ‘gelukzalig’ gevoel geeft. Een tekort zou depressie veroorzaken.. Na literatuur onderzoek ben ik er achter gekomen, dat niet zozeer een tekort, maar een disbalans de depressie kan veroorzaken. En dat de serotonine in de hersenen niet uit de darmen afkomstig kan zijn.  Mijn idee om serotonine te ‘herverdelen’ is dus niet de remedie.

De oplossing heb ik gevonden in de Chinese geneeskunde (TCM). In de TCM is er geen pathologie die depressie heet, maar de symptomen zijn wel beschreven.
De symptomen worden gekenmerkt als zijnde Lever Qi stagnatie en/of Shen verstoring.

Dit zegt voor de meeste van jullie waarschijnlijk nog helemaal niets. Daarom zal ik het zo eenvoudig mogelijk proberen uit te leggen. Het bij lange na geen compleet beeld van de werking van Qi, maar als u daar in geïnteresseerd bent dan verwijs ik u naar boeken over TCM (Traditional Chinese Medicine).

Qi is de universele energie die tegelijkertijd op fysiek als spiritueel niveau manifesteert. Qi is in een constant wisselende ‘zijn’ toestand. Als Qi condenseert wordt de energie omgezet in materie. Als de Qi weer oplost wordt het getransformeerd naar een etherische/ immaterieel niveau. Ook het enthousiasme waarmee men iets doet is een vorm van Qi. Maar ook het verteren van voedsel wordt gedaan door Qi. Voor de processen zijn verschillende soorten van Qi nodig.
Er is een Qi die uit het voedsel wordt gehaald, maar ook een Qi die uit de adem wordt gehaald en zo zijn er meer soorten van Qi.

 

Als je weet dat Qi de energie is dat nodig is voor alle processen, dan kun je je voorstellen dat wanneer de Qi niet meer stroomt, of minder stroomt, er problemen ontstaan. Als je langere tijd ongezond, of niet voedzaam voedsel eet, dan kunnen er problemen ontstaan in de stroming van Qi. Met een ziekte of aandoening als gevolg.

Als de Qi stagneert door welke reden dan ook, dan kan ook uw levensenergie/levenslust tot stilstand komen. En u begrijpt, het gevolg is een depressie. Om de depressie weer op te lossen, is het noodzakelijk om de Qi weer op gang te krijgen. Om de Qi weer opgang te krijgen zijn een aantal Voetreflex massages toe te passen. Vaak is naar gelang de oorzaak van de depressie een behandel traject van 5 of 6 behandelingen genoeg om u weer op het juiste spoor te zetten.