Touch for Balance

De oorsprong van de TCM

TCM is een eeuwen oude methode om mensen te genezen en gezond te houden. Het vond zijn oorsprong in een tijd dat het boeddhisme in China een grote bloei doormaakte.
Vanuit het Boeddhisme is het in verband met de reïncarnatie niet toegestaan om iemand na zijn dood open te maken, om te zien hoe het lichaam er vanbinnen uitziet.

De werking van het menselijk lichaam moest dus van buitenaf bestudeerd worden.
Dit gebeurde door zieken nauwkeurig te bestuderen en uit te vragen. Door deze gegevens te beschrijven en na te slaan bij vergelijkbare symptomen, heeft men patronen ontdekt die vaak voor kwamen bij bepaalde aandoeningen. Onder andere de samenhang tussen lichaam en geest (het holistisch denken). De invloed van weersomstandigheden en van emoties op de gezondheid.
We weten allemaal wel dat slechte voeding je gezondheid beïnvloed, maar dat het ook je geestelijke gezondheid kan beïnvloeden is een minder bekent fenomeen.

Maar de basis van de TCM voert nog verder terug.

De TCM gaat uit van de TAO van waaruit alles ontstaat. De TAO brengt het Yin en Yang voort, dit is de balans van het leven. De een kan niet zonder de ander; de dag kan niet zonder de nacht, de man niet zonder de vrouw, licht niet zonder donker….en zo kan je eindeloos doorgaan. De balans van het Yin & Yang wordt beïnvloed door de 5 elementen: Aarde, water, metaal, hout en vuur.

Krijgt één van de elementen een té grote invloed, slaat de balans van Yin & Yang door naar één kant. Met disbalans oftewel een ziekte tot gevolg.

Hoe deze 5 elementen de balans kunnen beïnvloeden komt een andere keer aan de orde.

Het hoofddoel van de TCM is om deze disbalans te voorkomen, eigenlijk gaat het nog een stap verder. De TCM is bedoeld om mensen te leren hoe ze zelf in balans kunnen blijven.
Regelmatig een massage ondergaan heeft als doel om de balans te behouden.

Mocht het niet lukken om uw gezondheid in balans te houden dan heeft de TCM ook genoeg middelen om de balans weer te herstellen; denk aan Massage, kruidenleer, acupunctuur en bewegingsleer (Qi gong) en voedingsleer.

Wat doet Voetreflex voor uw balans

Voetreflex is samen met de Qi gong en de voedingsleer de pijlers van de TCM om in balans te blijven.
’s Morgens beginnen met Qi gong, een uitgebalanceerde voeding en regelmatig een massage ondergaan, is dé manier om in balans te blijven.

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan.
Er zijn zoveel invloeden van buitenaf en persoonlijke eigenschappen die de boel kunnen verstoren.
Die persoonlijke eigenschappen komen voort uit uw persoonlijke element (één van de 5 elementen).
Dat u regelmatig uit balans raakt is een ding dat zeker is, maar het is een groot voordeel als u weet wat daar de (mogelijke) oorzaak van is.

En ik help u graag om die oorzaak samen met u te vinden.